Eurodesk Slovenija predstavlja drugo številko prenovljenih Eurodesk novic v letu 2011. V vsaki od letošnjih številki bodo predstavili eno izmed področij, zajetih v Prenovljenem okviru evropskega sodelovanja na področju mladine – v drugi številki je to »zaposlovanje in podjetništvo« (pdf), osredotočili so se na evropske programe, priložnosti in vire na področju zaposlovanja in podjetništva.

Raziskava organizacije ILO (International Labour Organization) je pokazala, da je kriza na trgu dela še posebej močno vplivala na mlade, in to še posebej v razvitih gospodarstvih, kakršno je gospodarstvo EU.

Evropska komisija je v Novi strategiji EU za mlade zapisala, da je obdobje prehoda mladih iz izobraževanja v zaposlenost postalo zelo dolgo in večplastno. Brezposelnost med mladimi je povprečno vsaj dvakrat tolikšna kot pri celotni delovni sili, sedanja gospodarska kriza pa še zmanjšuje priložnosti za mlade na trgu dela. Pogosto opravljajo nizkokakovostna, začasna in slabo plačana dela. Brezposelnost mladih pa je pogosto tudi posledica pomanjkljivih in neustreznih spretnosti.

Države članice so bile tako pozvane k uvedbi nacionalnih ukrepov, katerih cilj bo:
– nuditi podporo mladim pri vstopu na delovni trg kot zaposlenim ali kot podjetnikom;
– olajšati in podpreti prehod iz izobraževanja ali usposabljanja, ali iz nezaposlenosti ali neaktivnosti na trg dela;
– izboljšati priložnosti za uskladitev dela z zasebnim življenjem.

Vir: Eurodesk Slovenija, 23. 2. 2011

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)