Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer Eurofound v novem poročilu predstavlja rezultate raziskave o mladih, ki niso niti zaposleni niti vključeni v izobraževanje ali usposabljanje. Ugotovitve Eurofounda kažejo, da se ekonomski stroški za družbo zaradi nevključevanja teh mladih ocenjujejo na 153 milijard evrov.

Eurofound ugotavlja, da je gospodarska recesija v Evropi izrazito prizadela mlade. Leta 2011 je bilo zaposlenih le 33,6 odstotka mladih, kar je doslej najnižji zabeleženi delež. Trg dela je mladim vse težje dostopen: Od začetka recesije brezposelnost mladih stalno narašča in je leta 2011 dosegla 5,5 milijona oseb (21 odstotkov).

Poleg tega je v EU še okoli 7,5 milijona mladih v starosti od 15 do 24 let in 6,5 milijona oseb v starosti od 25 do 29 let, ki niso niti zaposleni niti vključeni v izobraževanje ali usposabljanje. Njihovo število se prav tako povečuje: leta 2008 je bilo v tem položaju 11 odstotkov mladih v starostni skupini od 15 do 24 let in 13 odstotkov oseb v starostni skupini od 25 do 29 let. Leta 2011 je njihov delež narasel na 13 oziroma 15 odstotkov.

Raziskava Eurofounda je tudi pokazala, da je tveganje, da pristanejo v tem položaju, za določene družbene skupine bistveno večje kot za druge. Najbolj ogroženi so mladi z nižjimi stopnjami izobrazbe, potomci priseljencev in mladi z invalidnostjo ali drugimi zdravstvenimi težavami.

Eurofound v poročilu poudarja, da se morajo nacionalne politike osredotočiti na dolgoročno in trajnostno vključevanje mladih, ki niso niti zaposleni niti vključeni v izobraževanje ali usposabljanje. Da bi mladim lahko zagotovili kakovostno in stabilno zaposlitev, jim je treba predvsem omogočiti, da pridobijo ustrezne veščine, ki jih potrebujejo za uspešno vključitev na trg dela, opozarjajo v Eurofoundu. (STA)

VIr: www.evropa.gov.si, 22. 10. 2012

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)