Doktorji znanosti in drugi raziskovalci imajo ključno vlogo pri razvoju, ustvarjanju in prenosu znanja in inovacij, toda doslej je bilo zbranih le malo podatkov o njihovih karierah. EUROSTAT je skupaj z OECD in UNESCOM zbral in je objavil podatke o doktorjih znanosti v večini članic EU, Evropskega združenja za prosto trgovino in pomembnih držav OECD.

12-07-03-men-women phd

 

 

 

 

 

 

 

 

V večini držav število moških z raziskovalnimi kvalifikacijami presega 60-odstotni delež v populaciji vseh raziskovalcev.

V Latviji je delež žensk z raziskovalno kvalifikacijo najvišji v vseh zajetih državah in dosega 54,2 %.  V Sloveniji je dosega delež moških med raziskovalci 59,1 % in žensk torej 40,9 %.

Doktorji  znanosti so v večini zaposleni kot raziskovalci in delajo v visokem šolstvu

Delež nezaposlenih doktorjev znanosti je razmeroma nizek , saj v večini držav ne dosega 2 %. Več kot  polovica  doktorjev  znanosti je  zaposlenih na mestu raziskovalca, v  nekaterih državah ta delež   presega 75 %.

Med zaposlenimi raziskovalci  jih večina (ponekod več kot 60 %, na Malti kar 82,8 %) dela v visokem šolstvu, druga najpogostejša izbira za zaposlitev pa je delovno mesto v javnem sektorju. V zasebnem neprofitnem sektorju je v večini držav  zaposlenih manj kot 10 % raziskovalcev, razen na Nizozemskem, kjer je ta delež kar 18,5 %.  V Sloveniji znaša delež raziskovalcev, zaposlenih v visokem šolstvu 58,7 %, v javnem sektorju je zaposlenih 22,7 %,v zasebnem profitnem sektorju jih je zaposlenih 16,1 %, v zasebnem neprofitnem sektorju pa le 1,7 %.

12-07-03-phd se4ctor employment

Več>> Eurostat – Careers of doctorate holders

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)