Brezposelnost mladih v času gospodarske krize dosega vedno nove vrhove. Parlament bo zato na plenarnem zasedanju v ponedeljek, 14. januarja, obravnaval predlog evropske garancije za mlade. Gre za to, da bi vsi mladi pod 25. letom, ki so več kot štiri mesece brez dela ali se ne izobražujejo, dobili službo, vstopili v izobraževalni proces ali izpopolnjevanje. Konkretne ukrepe na tem področju bodo poslancem predstavili predstavniki Evropske komisije.

Države EU bi morale zato poskrbeti preko partnerstev z delodajalci in izobraževalnimi ustanovami, zgodaj bi se morali v postopke vključiti tudi zavodi za zaposlovanje, poudarja Komisija.

Kriza mladih ne sme oropati prihodnosti, je sicer voditeljem EU na njihovem srečanju 13. decembra lani dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz. “Garancija za mlade je izjemno pomembna, zato ne sme ostati mrtva črka na papirju,” je dejal Schulz in pozdravil dejstvo, da gre za eno izmed prednostnih nalog irskega predsedovanja EU.

O evropski garanciji za mlade bo v Parlamentu govora v ponedeljek, 14. januarja, popoldan, ko bo predstavnikom Komisije vprašanje o tem zastavila francoska socialistka Pervenche Berès.

Brezposelnost v številkah

V letu 2011 je bilo brez dela in  zunaj izobraževalnih ustanov 7,5 milijona mladih med 15. in 24. letom. To za gospodarstvo EU pomeni strošek v višini 150 milijard evrov, medtem ko bi bil strošek uveljavitve evropske garancije za mlade 21 milijard evrov.

Brezposelnost mladih je predlani v Grčiji in Španiji dosegla 55 odstotkov, v EU pa je bil ta delež 21-odstoten. To je dvakrat več kot pri odraslih. Samo 30 odstotkov tistih mladih, ki so bili brezposelni v letu 2010, je v letu 2011 našlo službo.

Vir: Evropski parlament, 11. 1. 2013

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)