»Letošnjo podelitev Evropske knjižne nagrade bi rad postavil v kontekst evropske politike,« je na podelitvi priznanja za najboljši esej in najboljši roman letošnjega leta 4. novembra v Evropskem parlamentu dejal njegov predsednik Martin Schulz. Nagrado sta dobila novinar francoskega časnika Le Monde Arnaud Leparmentier za esej »Francozi kopljejo evru grob« in španski pisatelj Eduardo Mendoza za roman »Anglež v Madridu«.

Leparmentier se v svojem eseju posveča krizi v območju evra in vlogi, ki jo v njej igra Francija. Mendoza pa svojem romanu opisuje politični položaj v Španiji pred tamkajšnjo državljansko vojno.

Evropsko knjižno nagrado od leta 2007 podeljuje pariško združenje Esprit d’Europe. Dobijo jo tista dela, ki spodbujajo evropske vrednote in pripomorejo k državljanskemu razumevanju Evropske unije. Vsako leto nagrado prejmeta dva avtorja iz 28 članic EU.

Združenje, ki mu načelujeta Pascal Lamy, nekdanji evropski komisar, in nekdanji predsednik Evropske komisije Jacques Delors, je v ožji izbor uvrstilo 10 esejev in romanov, žirija pa je nato izbrala dva zmagovalca.

Vir: Evropska komisija, 5. 12. 2013

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)