Kljub večanju deleža raziskovalk v Evropi, so ženske v znanstvenih disciplinah in poklicih še vedno premalo zastopane, izhaja iz publikacije She Figures 2012, ki jo je v petek objavila Evropska komisija. Med evropskimi raziskovalci je tako le tretjina žensk, med rednimi profesorji 20 odstotkov in med vodji visokošolski ustanov 15,5 odstotka.

Ženske predstavljajo okoli 40 odstotkov vseh raziskovalcev v visokošolskem izobraževanju, 40 odstotkov v vladnem sektorju in 19 odstotkov v zasebnem sektorju. Čeprav se njihovo število v vseh sektorjih povečuje hitreje od števila moških kolegov, raziskovalke še vedno zelo težko dosežejo vodilne položaje. Tako je v znanstvenih in upravnih odborih po celotni Evropski uniji na vsaka dva moška zastopana le ena ženska, izhaja iz publikacije.

V letu 2010 je bil delež študentk (55 odstotkov) in diplomantk (59 odstotkov) večji od deleža moških kolegov, med študenti doktorskega študija in doktorandi pa je bilo več moških (49 oziroma 46 odstotkov). V nadaljevanju akademske poklicne poti je bilo med raziskovalci z doktoratom na začetni stopnji 44 odstotkov žensk, med raziskovalci na najvišji akademski stopnji pa samo 20 odstotkov. Premajhna zastopanost žensk je zlasti očitna na področjih, kot sta znanost in inženirstvo, poudarja Evropska komisija.

Vir: Evropa.gov.si, 6. 4. 2013

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)