Evropska komisija je 15. 3. 2020 sprejela prvi strateški načrt za program Obzorje Evropa. To je novi program EU za raziskave in inovacije, vreden 95,5 milijarde evrov v tekočih cenah.

Strateški načrt je novost v programu Obzorje Evropa in določa strateške usmeritve za ciljno usmerjanje naložb v prvih štirih letih. Zagotavlja, da bodo ukrepi EU na področju raziskav in inovacij prispevali k prednostnim nalogam EU, vključno s podnebno nevtralno in zeleno Evropo, Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, in gospodarstvom za ljudi.

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je dejala: »Usmeritve strateškega načrta bodo prinesle koristi za skupne prednostne naloge politike EU v smislu novega znanja, zamisli in inovacij. Ta novi pristop je še eden od načinov za zagotavljanje, da bodo raziskave in inovacije, financirane s sredstvi EU, obravnavale izzive, s katerimi se soočajo Evropejci in Evropejke.«

Prednostne naloge, določene v tem strateškem načrtu za program Obzorje Evropa, se bodo izvajale v okviru njegovega delovnega programa, ki določa možnosti financiranja za raziskovalne in inovacijske dejavnosti prek tematskih razpisov za zbiranje predlogov in tem. Prvi razpisi za zbiranje predlogov bodo objavljeni spomladi leta letos ter predstavljeni na evropskih dnevih raziskav in inovacij.

Celotno sporočilo

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, 15. 3. 2021

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)