Komisija predlaga povezovanje in okrepitev obstoječih shem šolskega mleka in šolskega sadja

Evropska komisija je objavila dokument, ki dve trenutno ločeni šolski shemi, shemo šolskega sadja in shemo šolskega mleka, povezuje znotraj skupnega okvira. Otroci dandanes uživajo vse manj teh proizvodov, zato je namen teh shem učinkoviteje odpravljati slabe prehranjevalne navade, okrepiti izobraževalne elemente programov ter prispevati k boju proti debelosti. Pod sloganom „Z dobro prehrano do dobrega počutja“ bo ta izboljšana shema, ki zajema celotno verigo od kmetije do šole, bolj poudarila izobraževalne ukrepe za boljšo ozaveščenost otrok glede zdravih prehranjevalnih navad in razpoložljivih kmetijskih proizvodov ter vprašanj trajnosti, živilskih odpadkov in okoljskih vprašanj.

Komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Dacian Cioloș je povedal: „S spremembami, ki jih danes predlagamo, želimo nadgraditi obstoječi shemi, obrniti trend upadanja uživanja sadja, zelenjave in mleka ter izboljšati ozaveščenost otrok o koristih teh proizvodov. To je pomemben ukrep, s katerim lahko trajno spremenimo prehranjevalne navade otrok in izboljšamo ozaveščenost o pomembnih izzivih, s katerimi se sooča družba. Upam tudi, da je to priložnost, da okrepimo vezi med kmeti in otroki, njihovimi straši in učitelji, zlasti v mestnem okolju.“

Nova shema se bo izvajala znotraj skupnega pravnega in finančnega okvira, pri čemer se bodo izboljšale in poenostavile upravne zahteve znotraj obeh obstoječih shem. Ta enotni okvir bo zmanjšal vodstvena in organizacijska bremena za nacionalne organe, šole in dobavitelje ter bo naredil shemo učinkovitejšo. Države članice bodo v shemi sodelovale prostovoljno, prav tako se bodo lahko same odločale, katere proizvode bodo razdeljevale.

Kot je že bilo načrtovano v lanskoletnem dogovoru o porabi EU, bo proračun za novo shemo, ko bo dogovorjen, znašal 230 milijonov na šolsko leto (150 milijonov za sadje in zelenjavo ter 80 milijonov EUR za mleko). To je primerljivo s proračunom 197 milijonov EUR (122 milijonov EUR oziroma 75 milijonov EUR) v proračunu za leto 2014. Predlog, ki se zdaj predloži Evropskemu parlamentu in Svetu, temelji na ugotovitvah iz poročil o vrednotenjih na strani Sistem razdeljevanja sadja v šolah – pregled in na javnem posvetovanju, ki je potekalo leta 2013 v okviru postopka ocenjevanja učinka.

Vir: Evropska komisija, 30. 1. 2014

(Skupno 3 obiskov, 1 današnjih obiskov)