Med 2. in 4. marcem 2011 je na Madžarskem potekala Evropska mladinska konferenca na temo zaposlovanja. Konference so se udeležili predstavniki mladih, predstavniki ministrstev in nacionalnih agencij iz cele Evrope ter predstavniki Evropske komisije, Evropskega mladinskega foruma in predsedujoče EU – Madžarske.

Konferenca na Madžarskem je bila zadnja v sklopu tria predsedovanja (Španija – Belgija – Madžarska), ki je delovalo pod skupno temo zaposlovanja. V 18-mesečnem procesu strukturiranega dialoga se je o temi zaposlovanja debatiralo med mladimi širom Evrope. Rezultati dela na nacionalni ravni v državah članicah, pa so bili vsakokrat predstavljeni na mednarodnih mladinskih konferencah:

  • v Jerezu de la Frontera (Španija) se je identificiralo probleme mladih na področju zaposlovanja (april 2010),
  • v Leuvnu (Belgija) se je na podlagi problemov spisalo 40 priporočil (oktober 2010),
  • na zadnji konferenci na Madžarskem pa se identificirale konkretne akcije, ki jih lahko tako Evropa kot države članice implementirajo za boljšo situacijo mladih na trgu dela (marec 2011).

Osem konkretnih akcij za izboljšanje področja zaposlovanja na evropski ravni, ki se jih je pripravilo na konferenci, na podlagi 18 mesečnega dela mladih po celi Evropi, bo vključenih tudi v Resolucijo o strukturiranem dialogu, ki jo bo Svet EU sprejel v mesecu maja 2011. Predlagani ukrepi so med drugim nanašajo na področja: karierne orientacije, pripravništva, dostopnosti informacij o trgu dela za mlade, enakem dostopu do mobilnosti za vse mlade, usklajevanja poklicnega in družinskega življenja. Med temami pa so mladi izpostavili tudi dolgoročno ureditev financiranja mladinskih organizacij kot vira neformalnega izobraževanja ter prepoznavanje pomena mladinskega dela.

Več: MSS, 8. 3. 2011

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)