Evropska komisija poziva zainteresirane strani, naj predstavijo zamisli za projekte v okviru evropske solidarnostne enote. Iz proračuna EU je bilo odobrenih 44 milijonov evrov za izbrane projekte, v katerih bodo lahko sodelovali mladi iz vse Evrope in zunaj nje.

Gre za prvega v nizu razpisov, ki bodo do konca leta 2020 najmanj 100 000 mladim omogočili sodelovanje v evropski solidarnostni enoti.

Razpis je odprt za več vrst projektov kot kdaj koli prej, saj bodo poleg dolgoročnih prostovoljstev, pripravništev in delovnih mest za posameznike na področju solidarnosti upravičeni naslednji projekti:

  • Organizacije bodo lahko skupinam prostovoljcev ponudile kratkoročne projekte (od dveh tednov do dveh mesecev). Najprej bodo organizacije morale prejeti znak kakovosti, za katerega se lahko prijavijo kadar koli, tako da vložijo zahtevo pri nacionalni agenciji programa Erasmus+, v nekaterih primerih pa pri Izvajalski agenciji za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo.

  • Za financiranje se lahko prijavijo ne le javni in zasebni organi s sedežem v državah članicah EU, temveč bodo tudi mladi, ki se registrirajo na portalu evropske solidarnostne enote, lahko oblikovali skupino najmanj petih udeležencev in sami organizirali solidarnostne aktivnosti pod vodstvom mladih.

Več informacij in vir: Evropska komisija, 10. 8. 2018

(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)