Evropski poslanci so 18. maja 2021 razširili pristojnosti evropske solidarnostne enote in potrdili njen program za obdobje 2021-2027. Novi program vključuje vejo humanitarne pomoči, ki je bila prej samostojen program, in bo prvič samostojen program prostovoljstva z lastnimi sredstvi.

Evropska solidarnostna enota je bila ustanovljena leta 2016, njen namen pa je postati evropska vstopna točka za mlade, ki želijo delati jkot prostovoljci ali sodelovati v projektih v dobro skupnosti in ljudi širom Evrope. Cilj je mladim omogočiti, da pridobijo dragocena znanja za osebni, socialni, državljanski in poklicni razvoj, vključno z učenjem in usposabljanjem, ter da pri tem pomagajo drugim ljudem.

Projekti vključujejo izobraževanje, zdravje, varstvo okolja, delo z otroki in starejšimi, z migranti in prosilci za azil, pri čemer ima prednost dobrodelnost.

Program predlaga dejavnosti prostovoljstva za mlade med 18. in 30. letom. Prijavijo se lahko tudi mladi v starosti 17 let, vendar lahko pri projektu sodelujejo šele z dopolnjenim 18. letom. Udeleženci lahko pomagajo v različnih projektih, denimo pri obnovi po naravnih nesrečah ali pri različnih socialnih vprašanjih.

Vir in več informacij: Evropski parlament, 20. 5. 2021

(Skupno 41 obiskov, 1 današnjih obiskov)