V okviru strukturiranega dialoga sta se sestala Androulla Vassiliou, evropska komisarka za šport, in Jacques Rogge, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Poudarila sta koristi odličnega sodelovanja in se strinjala, da je treba nadaljevati z letnimi izmenjavami. Predsednik MOK, ki sta ga spremljala predsednica športne komisije MOK Claudia Bokel in predsednik evropskih olimpijskih komitejev Patric Hickey, je srečanje s komisarko Vassiliou označil za „izjemno koristno“ in pozdravil predloge za konkretno sodelovanje v prihodnosti. Izrazil je prepričanje, da si bo njegov naslednik prav tako prizadeval za tesno sodelovanje z EU in da bo lahko Komisija vedno računala na podporo MOK.

Komisarka Vassiliou je povedala: „Zelo sem hvaležna Jacquesu Roggeju in predstavnikom mednarodnega in evropskega olimpijskega gibanja za podporo v preteklih letih. MOK je izjemno dragocen partner EU in z letnim dialogom bomo lahko naše posebno razmerje še nadgradili. Srečevanje v tem okviru bo zagotovilo kontinuiteto v korist športa.“

Komisarka in predsednik MOK sta razpravljala o izvajanju trenutnega delovnega programa EU za šport (2011–2014) in o prednostnih nalogah prihodnjega delovnega programa. Patrick Hickey je pohvalil uspešno sodelovanje z EU, vključno s skupinami strokovnjakov, ki so bile ustanovljene v okviru prvega delovnega načrta.

Novi program Komisije za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport Erasmus za vse bo zagotovil sredstva za pobude na področju amaterskega športa. Hickey je poudaril, da je ta program za financiranje „zgodovinski“.

Predsednik Rogge in komisarka Vassiliou sta si prav tako izmenjala poglede na organizacijo evropskega tedna športa v letu 2015, katerega namen bo promoviranje športa na vseh ravneh in spodbujanje ljudi k večji aktivnosti. Rogge je predlagal, da bi moral ta dogodek temeljiti na obstoječih pobudah, na primer olimpijskem dnevu, ki ga vsako leto 23. junija praznuje olimpijsko gibanje. „Treba je podpirati vse, kar spodbuja telesno aktivnost ljudi,” je povedal. Dogovorila sta se, da bosta pri tej pobudi tesno sodelovala in iskala podporo vseh zainteresiranih strani.

Na srečanju so obravnavali tudi druga vprašanja, na primer predstavništvo in sodelovanje športnikov v strukturiranem dialogu EU o športu. Claudia Bokel je ob tej priložnosti pojasnila vlogo in dejavnosti komisij MOK in drugih olimpijskih športnih gibanj. Na dnevnem redu je bilo tudi financiranje olimpijskih festivalov evropske mladine, boj proti dopingu in vnaprejšnjemu dogovarjanju izidov tekem ter t.i. „dvojne kariere“, s katerimi se športnike spodbuja, da ob športni karieri nadaljujejo tudi z izobraževanjem.

Komisarka je predsednika MOK obvestila tudi o predlogu priporočila Sveta o spodbujanju zdrave telesne aktivnosti (HEPA), ki bo pripravljen letos, ter MOK povabila na konferenco EU o enakosti spolov in športu v Vilni med 3. in 4. decembrom.

Vir: Evropska komisija, 10. 6. 2013

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)