Letos konec aprila mineva šest let od mednarodne konference »Medgeneracijska solidarnost za družbe sožitja in socialne povezanosti«, ki je bila organizirana na Brdu pri Kranju. Ta dogodek je v čas predsedovanja Svetu EU organizirala Slovenija v sodelovanju z Evropsko komisijo in nevladnimi organizacijami. Na konferenci je bil tudi podan predlog za obeležitev 29. aprila kot evropskega dneva medgeneracijske solidarnosti. Pobuda s konference o obeleževanju 29. aprila je zelo hitro zaživela in že od leta 2009 se 29. april obeležuje kot dan medgeneracijske solidarnosti po vsej Evropi in tudi izven njenih meja.

S pomočjo te konference smo postali pozornejši do izzivov demografskih sprememb, s katerimi se sooča Evropa. Zaradi nizke rodnosti in vse daljše življenjske dobe se spreminjajo razmerja med generacijami. Posebej pa se je po letu 2008 začelo pospešeno izpostavljati pomen medgeneracijske solidarnosti, povezovanja in sodelovanja. Vse bolj prevladuje prepričanje, da so uspešni odzivi na demografske spremembe le tisti, ki upoštevajo interese in koristi vseh generacij. Medgeneracijskega sodelovanja in solidarnost tako postaja ena od najpomembnejših prvin v času vse bolj izrazitih demografskih sprememb.

Pomembno mesto za solidarno sožitje generacij in kakovostno staranje vidimo v lokalni skupnosti v ponujanju raznolikosti storitev in programov za starejše in spodbujanju& ustanavljanja krajevnih medgeneracijskih središč. Z medgeneracijskimi središči lokalne skupnosti pridobijo mesto, kjer se izmenjuje izkušenost starejše generacije z energijo in znanjem mlade generacije, kjer tudi v praksi potekajo učne ure medgeneracijskega sodelovanja in sožitja, kjer se rušijo stereotipi o starejših. Medgeneracijski centri so dobili pomembno mesto tudi v novi Resoluciji o nacionalnem programu socialnega varstva 2013-2020.

V aprilu in maju so že vrsto let organizirani številni dogodki, prireditve in druge aktivnosti na temo medgeneracijske solidarnosti. Zato vabimo najširši krog deležnikov, da v prihodnjih dneh in tednih v počastitev 29. aprila, dneva medgeneracijske solidarnosti, organizirajo dogodek, s katerim bi izkazali pozitiven odnos do medgeneracijske solidarnosti v Sloveniji.

Vir: MDDSZ, 29. 4. 2014

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)