Boljši podatki lahko pomenijo boljše življenje, zato je misel Boljši podatki, boljše življenje že nekaj let slogan evropskega dneva statistike, ki ga zaznamujemo 20. oktobra. Ta dan je bil za evropski dan statistike razglašen zaradi tega, da bi statistiki v javnosti širili zavedanje o vrednosti in pomembnosti uradnih statističnih podatkov. Da bi ljudje vedeli, da so v poplavi vseh mogočih podatkov podatki državne statistike tisti, katerih zaščitni znak je kakovost, saj jih zagotavlja ustanova, ki je zavezana k uporabi standardov in primerljive metodologije in ki dosledno spoštuje statistično zaščito podatkov.

Ker podatki niso sami sebi namen, dobijo zares pravo vrednost šele tedaj, ko jih uporabite. Pravilno razumljeni in ustrezno uporabljeni podatki so osnova za sprejemanje pravilnih odločitev v zasebnem in poslovnem življenju. V želji, da bi bili podatki v čim večjem obsegu in kar najbolj učinkovito uporabljeni, vam jih na spletni strani www.stat.si ponujajo v različnih oblikah: od preprostih infografik v spletnih objavah in v poljudnih tiskanih publikacijah do zelo podrobno razčlenjenih podatkov v tabelah v podatkovni bazi SI-STAT. Lahko brskate po podatkih v aplikaciji STAGE, v kateri so podatki prikazani v prostoru.  Profil svoje občine lahko preverite v spletni aplikaciji Regije in občine v številkah. Bi radi izvedeli, koliko prebivalcev je rojenih na isti dan kot vi? Potem pobrskajte po aplikaciji Imena in rojstni dnevi.

Menijo, da se na spletni strani SURS med množico kakovostnih podatkov, ki so brezplačni, zagotovo najde kakšen tak, ki bo uporaben in zanimiv tudi za vas. Za dodatna pojasnila se lahko kadarkoli obrnete nanje prek spletnega obrazca. Zelo bodo veseli, če se boste na njihove objave odzvali na Facebooku ali na Twitterju.

Vir: SURS, 18. 10. 2018

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)