Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT) je začel izbirni postopek za ustanovitev dveh novih skupnosti znanja in inovacij s partnerji iz akademskega in raziskovalnega sveta ter gospodarstva, so sporočili iz Evropske komisije.


Skupnosti znanja in inovacij so samostojna javno-zasebna partnerstva, ki združujejo vrhunske izobraževalne ustanove, raziskovalne centre, podjetja in druge organizacije iz različnih držav EU. Razvijajo proizvode, storitve in postopke, ki prispevajo k reševanju različnih družbenih izzivov.

Novi skupnosti se bosta ukvarjali z inovacijami za zdravo življenje in aktivno staranje ter surovinami, zlasti njihovim pridobivanjem, recikliranjem in zamenjavo. Zbiranje prijav bo potekalo do 10. septembra.

Trenutno delujejo tri skupnosti znanja in inovacij, ki se ukvarjajo s podnebnimi spremembami, informacijskimi in komunikacijskimi tehnologijami ter trajnostno energijo. Kot so zapisali v Bruslju, so organizirala podjetniška izobraževanja za več kot 1000 študentov in prispevala k ustanovitvi prek 100 novih zagonskih podjetij, delujejo pa na 19 različnih mestih po Evropi.

Inštitut EIT s sedežem v Budimpešti je bil ustanovljen leta 2008 za spodbujanje konkurenčnosti držav članic in povezovanje vrhunskih izobraževalnih ustanov, raziskovalnih centrov in podjetij.

Vir: STA, Evropa.gov.si, 16. 2. 2014

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)