Evropski prestolnici kulture leta 2013 sta Marseille (Francija) in Košice (Slovaška). Kulturni program se bo uradno začel 12. januarja v Marseillu in 19. januarja v Košicah.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je povedala: „To je trenutek, na katerega so se v Marseillu in Košicah pripravljali vse od izbora obeh mest za evropski prestolnici kulture 2013. Prepričana sem, da bodo otvoritveni dogodki v obeh mestih javnost navdušili ter označili začetek izjemnega leta, polnega kulturnih dejavnosti, ki ne bodo namenjene le lokalnemu prebivalstvu iz navedenih mest in širše okolice, ampak tudi tistim, ki prihajajo iz precej bolj oddaljenih krajev. Evropska prestolnica kulture je izjemna zgodba o uspehu EU že več kot 25 let: že sam naslov je edinstvena priložnost za povečanje kulturnega utripa in dolgoročnega razvoja mesta, obenem pa pomembno prispeva tudi k turizmu, ustvarjanju novih delovnih mest in mestni prenovi. Obema prestolnicama kulture v letu 2013 želim obilo uspeha!“

  • Otvoritev kulturne prestolnice Marseille – Provansa 2013 12. in 13. januarja 2013 bo obeležena z naslednjimi štirimi slavnostnimi poudarki: javno otvoritveno slovesnostjo v Marseillu, ki se je bo udeležil tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, otvoritvijo razstave sodobne umetnosti v mestu Aix-en-Provence, lovom na zaklad v Marseillu – Provansi in ognjemetom v Arlesu, s katerim se bo otvoritveni konec tedna tudi končal.
  • V Košicah se bodo slavnostne prireditve v prisotnosti komisarke Vassiliou začele 19. in 20. januarja na različnih lokacijah v mestu, med drugim v narodnem gledališču, na športnem stadionu Steel Arena, glavnem odru v središču mesta ter v različnih klubih, restavracijah in kulturnih prizoriščih. Košice se bodo v okviru evropske prestolnice kulture predstavile kot stičišče med vzhodom in zahodom.

Evropska komisija je obema prestolnicama za leto 2013 jeseni leta 2012 podelila nagrado Meline Mercouri v višini 1,5 milijona evrov kot priznanje za kakovostne priprave in izpolnjevanje zadanih obveznosti.

Vir: Evropska komisija, 1. 1. 2013

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)