Evropski prestolnici kulture 2014 bosta Riga (Latvija) in Umeå (Švedska).

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je povedala: „Obema mestoma čestitam za njune temeljite priprave. Pobuda evropskih prestolnic kulture je ena od najuspešnejših shem EU. Že več kot 25 let spodbuja ustvarjanje delovnih mest, obnavljanje mestnih območij, turizem in dolgoročni razvoj zadevnih mest. Obema evropskima prestolnicama kulture 2014 želim veliko sreče pri zaključku priprav na začetek zagotovo zelo uspešnega leta.“

Tako kot v primeru vseh mest, ki so dobila naziv evropske prestolnice kulture, je tudi program Rige in Umee ocenil nadzorni in svetovalni odbor, ki zagotavlja, da program izpolnjuje merila za naziv in obveze, ki sta jih mesti prevzeli pred uradnim imenovanjem. Za letni kulturni program mora biti značilna močna evropska razsežnost, ki se kaže v izbranih temah ter sodelovanju umetnikov in kulturnih izvajalcev iz različnih držav. Mesta morajo tudi zagotoviti, da je dogodek privlačen za javnost in da se s prispevanjem k dolgoročnemu kulturnemu in socialnemu razvoju mesta doseže dolgotrajen vpliv.

Druga in zadnja seja za spremljanje evropskih prestolnic kulture 2014 je potekala aprila v Bruslju. Odbor je v svojem poročilu pohvalil priprave obeh mest in Komisiji predlagal, naj ju nagradi z nagrado Meline Mercouri, poimenovano po nekdanji grški ministrici za kulturo, ki zaslužna za začetek pobude evropskih prestolnic kulture leta 1985.

Pobuda evropskih prestolnic kulture je izvrstna priložnost za mesta, da spremenijo svojo podobo, postanejo bolj prepoznavna, privabijo več turistov in s pomočjo kulture preoblikujejo svoj razvoj v korist prebivalcev. Naziv prinaša dolgoročen vpliv na mesto in okoliško regijo, ne le v kulturnem, temveč tudi v socialnem in gospodarskem smislu.

Naslednje evropske prestolnice kulture po Rigi in Umei leta 2014 bodo Mons (Belgija) in Plzeň (Češka) leta 2015, Donostia/San Sebastián (Španija) in Wrocław (Poljska) leta 2016, Paphos (Ciper) in Aarhus (Danska) leta 2017 ter Valetta (Malta) leta 2018. Druga prestolnica kulture leta 2018 bo eno od nizozemskih mest.

Vir: Evropska komisija, 7. 6. 2013

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)