Dansko in ciprsko mesto bosta prihodnje leto prizorišče enega najbolj popularnih projektov EU.

S 1. januarjem sta namreč Aarhus in Pafos nosilca naslova evropska prestolnica kulture 2017. Kulturni program se bo uradno začel 21. januarja v Aarhusu. V Pafosu bodo slovesnost ob začetku projekta pripravili 28. januarja v navzočnosti evropskega komisarja za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christosa Stylianidesa in ciprskega predsednika Nicosa Anastasiadesa. Komisar Tibor Navracsics je ob tem dejal: „Naslov evropska prestolnica kulture prinaša enkratno priložnost, da se s kulturnimi prireditvami povežejo skupnosti in prebivalci ter vzpostavijo trdna lokalna, evropska in mednarodna partnerstva za prihodnost. Aarhusu in Pafosu želim veliko uspeha v prihodnjem letu.‟ V obeh mestih so pripravili program, ki predstavlja večstoletno kulturno tradicijo in se z različnimi umetnostnimi zvrstmi dotakne socialno-ekonomskih problemov današnje Evrope.

Osrednja tema kulturnega programa Aarhus 2017 bo „ponovni premislek‟. Dansko mesto bo pokazalo, kako nam umetnost, kultura in ustvarjalci pomagajo na novo premisliti in oblikovati temeljne družbene, urbane, kulturne in ekonomske vedenjske vzorce in poiskati nove rešitve za skupne izzive. Digitalna vikinška saga – umetniška razstava, ki bo zajela mesto in obalo, „forum o svetu ustvarjalnosti‟ in mednarodni festival mladinske književnosti so le nekatere od prireditev, ki z ustvarjalnimi idejami gradijo most med preteklostjo ter sedanjostjo in prihodnostjo.

Aarhus bo v središče uradne slovesnosti postavil otroke. Na stotine otrok iz osrednje danske regije bo v mestu ustvarjalno risalo prihodnost v prireditvi z naslovom Dežela želja. Ko se bo na mesto spustila noč, bodo začetek leta evropske prestolnice kulture obeležili s spektakularno predstavo, polno zgodovinskih kostumov, duhov Vikingov in bogov na nebu.

V Pafosu bo več sto dogodkov in prireditev povezovala osrednja tema Vezi med celinami, mostovi med kulturami. Pafos je prvo ciprsko mesto z naslovom evropska prestolnica kulture in bo vezi in mostove med državami in kulturami oprlo na svoje izkušnje z večkulturnostjo ter bližino Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Mesto bo postalo eno samo veliko prizorišče, „tovarna na prostem‟, kjer se bo večtisočletna tradicija kulturnega življenja na prostem srečala s sodobnim načinom ustvarjanja, razmišljanja in življenja.

Slovesnost ob začetku projekta Pafos 2017 bo oblikovala ena od tem celoletnega kulturnega programa, Miti in religija. V neponovljivem glasbenem in plesnem spektaklu bo na novo oživel mit o Pigmalionu in Galateji ter druge pripovedi mesta Pafos. Ob slovesnem odprtju v soboto in nedeljo, 28. in 29. januarja, bo mesto kot „tovarna na prostem‟ številnih prireditev in umetnostnih predstav.

Vir in več: Evropska komisija, 30. 12. 2016

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)