Evropska komisija je izbrala DIGITALEUROPE in European Schoolnet za nosilca kampanje »e-Skills for Jobs 2014!« Namen je dvigniti ozaveščenost državljanov o potrebi po izboljšanem znanju informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Kampanja je odgovor na rastočo potrebo po usposobljenih IKT strokovnjakih, ki kljub visoki stopnji nezaposlenosti v Evropi, ostaja neuresničena.

»e-Skills for Jobs« kampanja spada pod okrilje Evropske komisije in njene Velike koalicije za digitalne zaposlitve, ki predstavlja široko večplastno partnerstvo EU med deležniki. Koalicija pomaga nagovarjati primanjkljaj v številu z IKT znanjem podkovanih evropskih državljanov. Obenem pa želi izkoristiti potencial IKT pri ustvarjanju novih zaposlitev.

Glavni poudarek kampanje bo na ozaveščanju pomena izobraževanja, usposabljanja, zaposlitve in ostalih priložnosti, ki jih imajo posamezniki z e-veščinami – tisti, ki vedo, kako učinkovito uporabiti digitalno tehnologijo.

Industrija, izobraževalne organizacije in javne oblasti bodo skupaj predstavile celoletni program različnih dogodkov in aktivnosti za vse posameznike, ne glede na stopnjo izobrazbe ali že pridobljenih veščin. Koordinator kampanje sta DIGITALEUROPE in European Schoolnet, združena z mnogimi nacionalnimi in vse-evropskimi partnerji, vključno z Evropskim centrom za ženske in tehnologijo, JA-YE, Telecenter Evrope in veliko pomembnih partnerjev z IT področja.

e-Skills (e-veščine) so za mala in srednja podjetja nujna, kot tudi za mlade in brezposelne, ki želijo vstopiti na trg dela. Ključne so tudi za korporacije, ki potrebujejo visoko usposobljeno delovno silo. Medtem ko se Evropa bori s podaljšano gospodarsko recesijo, so e-veščine vitalnega pomena za pomoč evropskemu gospodarstvu, da se ponovno postavi na noge. Osrednjo vlogo pri vzpostavljanju inovacijskega in konkurenčnega okolja v Evropi bodo tako odigrali posamezniki s utrjenim znanjem e-veščin.

V Sloveniji je nacionalni nosilec kampanje »E-SKILLS FOR JOBS 2014« Zavod Ypsilon s projektom Simbioza. Znotraj pobude »E-SKILLS FOR JOBS« bo eden izmed glavnih projektov Ypsilon Youth, slednji v partnerstvu z Microsoftom, kjer se bo skozi celo leto izvajalo različne dogodke in aktivnosti za mlade. Aktivnosti se bodo pričele dogajati z mesecem marcem, skozi celo leto pa bodo izvedli različne dogodke – izobraževanja na področju IKT veščin, karierne delavnice, obiske podjetij in različne video priročnike, ki bodo brezplačno dosegljivi preko spletne strani.

Vir in več informacij: CNVOS, 24. 2. 2014

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)