Od 16. do 22. septembra 2012 že enajsto leto zapored poteka evropski teden mobilnosti, v katerem letos sodeluje preko 1.800 evropskih mest. Namen tedna je povabiti državljane, da sodelujejo v aktivnostih, ki spodbujajo alternativne načine prevoza in zmanjšujejo uporabo osebnih avtomobilov.

Cilj letošnjega evropskega tedna mobilnosti, ki poteka pod sloganom “Prava smer je gibanje”, je povečati ozaveščenost o načrtih trajnostne mobilnosti v mestih ter vključiti državljane in lokalne interesne skupine v proces načrtovanja. Z informacijsko stojnico pred Hišo EU v Ljubljani se tednu pridružujeta tudi Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Več dogodkov v tem tednu pa organizirajo tudi informacijske točke Europe Direct po Sloveniji.

Mesta se vse bolj zavedajo, da so nujno potrebne ambiciozne strategije za bolj učinkovito spopadanje z zastoji v prometu ter za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov in prometnih nesreč. Razvoj tovrstnih načrtov v tesnem sodelovanju s podjetji in civilno družbo ne izboljšuje le kakovosti življenja na lokalni ravni, temveč spodbuja tudi gospodarsko rast. Evropski teden mobilnosti tako ponuja priložnost, da se načrti za trajnostno mobilnost v mestih razvijajo in izboljšujejo preko razprav in konferenc, hkrati pa daje lokalnim oblastem možnost, da predstavijo in spodbujajo alternativne možnosti mobilnosti, kot so kolesarjenje, hoja ter uporaba javnega prevoza. Letos bo v tednu mobilnosti v Sloveniji sodelovalo 12 mest, ki bodo organizirala različne aktivnosti za spodbujanje alternativnih načinov prevoza.

Vsa mesta, ki sodelujejo pri evropskem tednu mobilnosti, lahko sodelujejo tudi v natečaju za nagrado evropskega tedna mobilnosti 2012. Nagrajeno bo mesto, ki bo organiziralo najbolj inovativne in kakovostne dejavnosti na temo tedna mobilnosti ter ponuja širok izbor ukrepov, izvedenih v tem tednu.  

Vir: Evropska komisija, 17. 9. 2012

(Skupno 31 obiskov, 1 današnjih obiskov)