Na spletišču ministrstva za delo z dne 12. 9. 2014 objavljeno sporočilo za javnost o evropskem tednu mobilnosti.

Od 16. do 22. septembra 2014 bo potekal Evropski teden mobilnosti (ETM). Vabimo vas, da skupaj razmislimo, kaj bi lahko naredili za zdravje in okolje z izboljšanjem potovalnih in gibalnih navad.

»Naše ulice, naše odločitve« je slogan letošnjega ETM, ki odraža pomen kakovostne ureditve prostora za pešce, kolesarje in uporabnike javnega prevoza in nagovarja vsakega posameznika, da je soodgovoren za prostor, v katerem živimo. Spodbujanje hoje, kolesarjenja in uporabe javnih prevoznih sredstev na najbolj učinkovit način, s pozitivnimi izkušnjami, bo dolgoročno obrodilo sadove v smislu spremenjenih potovalnih in gibalnih navad in vodilo k izboljšanju razmer na področju okolja in zdravja.

Kot v drugih razvitih državah se tudi v Sloveniji srečujemo s porastom prekomerne telesne teže, tudi zaradi premalo gibanja. Raziskave kažejo, da čas, ki ga preživimo sede, vpliva tako na splošno umrljivost kot tudi na umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni. Za ohranjanje zdravja ni potrebna intenzivna vadba, saj izsledki sodobne znanosti kažejo, da ogroženost za nastanek in napredovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, pa tudi fizioloških dejavnikov tveganja zanje, pomembno zmanjšuje že pol ure vsakodnevne zmerne telesne dejavnosti. Pri tem je ključno, da smo telesno dejavni skozi vse življenjsko obdobje.

Že s tem, da se v službo, v trgovino in po drugih opravkih odpravimo peš, s kolesom ali, da se sprehodimo do javnega prevoza in izberemo stopnice namesto dvigala, da se na sestanek odpravimo s kolesom ali peš, naredimo veliko za svoje zdravje, poleg tega pa smo prijazni do okolja, v katerem živimo.

Zato vas vabimo, da v času ETM 2014 med 16. in 22. septembrom 2014 prihajate v službo peš, s kolesom ali z javnim prevozom. Tistim, ki imate slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi predlagamo, da se organizirate na način, da se boste pripeljali v službo vsaj trije v enem avtomobilu. Morda boste po enotedenskem poskusu spoznali, da je tak način mobilnosti prijeten, ekološki, bolj zdrav in cenejši ter razmislili o dolgoročnih spremembah vaših potovalnih in gibalnih navad. Vsem tistim, ki takšno prakso že izvajate, pa iskrene čestitke.

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)