Na spletišču Cmepiusa so dne 16. 1. 2015 objavili sporočilo za javnost o tem, da je Evropska unija letošnje leto razglasila za evropsko leto za razvoj (ELR2015). Pod geslom “Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost” se bodo skozi vse leto nizale aktivnosti in dogodki, katerih glavni namen je približati državljanom teme mednarodnega razvojnega sodelovanja. Raziskave kažejo, da je za državljane boj proti revščini pomembno vprašanje, vendar slabo poznajo mednarodni okvir, prioritete in programe na tem področju.

Približno 1,3 milijarde ljudi še vedno živi v skrajni revščini. V večini delov sveta se povečujejo razlike znotraj držav, naravno okolje pa je pod vse večjim pritiskom. Ti izzivi so svetovni in medsebojno povezani, zato jih morajo obravnavati vse države skupaj. Leta 2000 se je mednarodna skupnost zavezala k sprejetju konkretnih ukrepov za boj proti revščini do leta 2015. V letu 2015 se bodo oblikovali novi skupni cilji z namenom zagotoviti dostojno življenje za vse.

Nacionalni koordinator ELR je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije (, telefonska št.: 01 478 2015). CMEPIUS si bo kot član nacionalnega odbora prizadeval izpostaviti sodelovanje slovenskih izobraževalnih institucij z državami sveta izven evropskih meja ter na ta način širši javnosti prikazati pomembnost tovrstnih projektov. Izobraževanje neposredno ne odpravlja revščine, je pa ključni dejavnik pri reševanju tega problema na dolgi rok.

Več informacij o ELR na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)