Evropsko leto državljanov je namenjeno ozaveščanju o pravicah, ki jih svojim državljanom prinaša članstvo v EU. V sklopu tega leta bo spodbujen dialog na vseh ravneh vlade, civilne družbe na dogodkih in konferencah po vsej Evropi.

Otvoritveni dogodek je potekal 10. januarja v Dublinu, na katerem sta sodelovala tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in podpredsednica komisije ter komisarka za pravosodje Viviane Reding. Na otvoritvenem govoru je Jose Manuel Barroso dejal, da je za razpravo o evropskem državljanstvu aktualnih mnogo tem in vprašanj, povezanih s prihodnostjo EU, saj prihodnost zadeva vse državljane Evropske unije in zdaj imamo priložnost, da o njej razpravljamo.

Eden izmed dogodkov je razprava o evropskem državljanstvu, ki bo potekala 19. februarja v Evropskem parlamentu. Razpravo skupaj organizirata Evropska komisija in Evropski parlament kot odziv na Evropsko poročilo o državljanstvu 2010, ki poziva k tesnejšemu sodelovanju med Evropsko komisijo, še posebej v povezavi z Evropskim poročilom o državljanstvu 2013. K sodelovanju na razpravi so vabljeni vsi zainteresirani deležniki. Cilj dogodka je obravnavati ovire, s katerimi se državljani EU še vedno srečujejo v svojem vsakodnevnem življenju pri uveljavljanju svojih pravic, ki jim jih prinaša evropsko državljanstvo, predvsem pri prostem pretoku delovne sile in političnih pravicah (razprave se bodo dotikale izsledkov javnih posvetovanj o evropskem državljanstvu) ter razpravljati o možnih rešitvah teh ovir, predvsem v povezavi s poročilom o državljanstvu 2013. Razprava bo pomemben prispevek k Evropskemu letu državljanov.

Vir: Eurodesk Slovenija, 7. 2. 2013

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)