9. 5. 2023 se je uradno začelo Evropsko leto spretnosti, s katerim želi Evropska komisija spodbujati vseživljenjsko učenje in nasloviti pomanjkanje ustrezno usposobljene delovne sile z vključevanjem ljudi in gospodarstva v pobude, ki bodo s podpiranjem inovacij in krepitvijo konkurenčnosti prispevale k digitalni preobrazbi in zelenemu prehodu Evropske unije.

V skladu s cilji Evropskega leta spretnosti želi Evropska komisija doseči, da se vsako leto vsaj 60 odstotkov odraslih udeleži usposabljanj za izpopolnjevanje spretnosti. S pobudo želi komisija doseči tudi cilje digitalnega kompasa za leto 2030, v okviru katerega bi število odraslih z vsaj osnovnimi digitalnimi znanji naraslo na 80 odstotkov, v Evropski uniji pa bi imeli 20 milijonov zaposlenih strokovnjakov v sektorju informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Eden od ciljev Slovenije, zapisan tudi v krovni strategiji digitalne preobrazbe države Digitalna Slovenija 2030, je povišanje deleža prebivalcev z vsaj osnovnimi digitalnimi kompetencami na 80 odstotkov in povišanje deleža strokovnjakov v IKT s trenutnih 4,8 odstotka na 10 odstotkov do konca tega desetletja.

Vir in več inormacij: Ministrstvo za digitalno preobrazbo, 9. 5. 2023

(Skupno 38 obiskov, 1 današnjih obiskov)