Spodbuditi evropsko filmsko ustvarjanje in dati pospešek razpravam o evropskih vrednotah sta cilja, za katera si s filmsko nagrado LUX prizadeva Evropski parlament.

Letošnji dobitnik, italijanski režiser Andrea Segre je 21. novembra nagrado prejel za film “Io sono Li”, ki opisuje probleme, povezane s priseljevanjem, in konflikt med pripadnostjo tradicionalni skupnosti ter osebnimi prizadevanji.

Žirija, ki so jo sestavljali filmski kritiki in ustvarjalci, je tri finaliste izbrala izmed desetih filmov. Vsi trije bodo opremljeni s podnapisi v 23 jezikih EU, tako da si bodo lahko filme oktobra in novembra ogledali v vseh 27 članicah unije. To se bo sicer zgodilo prvič, odkar je leta 2007 Parlament ustanovil filmsko nagrado LUX. O dobitniku nagrade so z glasovanjem odločili poslanci Evropskega parlamenta.

Nagrada zmagovalnemu filmu ne bo omogočila le financiranja podnapisov v 23 jezikih EU, ampak tudi prilagoditev za osebe z motnjami sluha in vida. Del denarja bo namenjen tudi promociji filma v EU.

Vir: Evropski parlament, 21. 11. 2012

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)