V devetih slovenskih kinematografih bodo v sklopu Filmskega tedna Evrope med 5. in 12. majem prikazali 16 uspešnic evropske filmske produkcije. Poudarek četrte edicije filmskega tedna bo na kinematografiji Danske, ki v prvi polovici leta predseduje Svetu Evropske unije. Projekcije bodo brezplačne.

Urad vlade za komuniciranje v partnerstvu s Predstavništvom Evropske komisije in Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta za letošnji teden Evrope pripravlja v sodelovanju z Art kino mrežo poseben filmski festival. Poseben zato, ker bo Filmski teden Evrope potekal po vsej Sloveniji in sicer kar v devetih mestih hkrati: Ljubljana, Maribor, Sežana, Radovljica, Izola, Slovenj Gradec, Celje, Velenje in Nova Gorica.

Potekal bo med 5. in 12. majem 2012, vseh 31 filmskih projekcij pa bo za obiskovalce brezplačnih.

Festival so povezali tudi z Mariborom – evropsko prestolnico kulture 2012, tako bo v Zavodu Udarnik Maribor zaključek Filmskega tedna Evrope 2012 po projekciji filma Boljši svet z nagovorom partnerjev projekta, pogostitvijo in druženjem.

Filmski izbor obsega filme novejše evropske produkcije ali koprodukcije (2008-2011), ki so bili podprti s sredstvi evropskega programa MEDIA ali bili nominirani za nagrado LUX (v letih 2008 – 2011). Filmski izbor odseva geografsko zastopanost držav članic programa MEDIA, vključuje tudi slovenski film Circus Fantasticus, režiserja Janeza Burgerja Slovenska produkcija, ter izpostavlja dansko kinematografijo, kajti Danska predseduje Svetu EU.

Poleg odličnega filmskega programa je pripravljen tudi bogat spremljevalni program, ki vključuje trinajst raznolikih dogodkov od sproščenega druženja ob otvoritvi in zaključku festivala, do pogovorov z avtorji in igralci (npr. Katarino Čas, ki je igrala v irskem filmu Policaj) in okroglih miz na teme, ki so izpostavljene v predvajanih filmih.

Za več informaciji vabljeni na spletno mesto www.filmski-teden.eu in profile na FB, Twitterju, Flickr in YouTube, kjer lahko priklikate na uradni promocijski video in trailerje vseh filmov.

Vira: UKOM, 19. 4. 2012 in evropa.gov.si, 17. 4. 2012


(Skupno 37 obiskov, 1 današnjih obiskov)