Številni starši se zanašajo na filtre, ki preprečujejo otrokom dostop do neprimernih vsebin na internetu, predvsem pornografije. Raziskava, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, je pokazala, da filtri niso učinkoviti pri zaščiti najstnikov pred nevarnostmi na internetu.

Raziskovalci so mlade, ki so jih starši zaščitili z uporabo internetnih filtrov in so bili stari med 12 in 15 letom vprašali, s kakšnimi negativnimi izkušnjami so se na spletu že srečali. Največ jih je imelo stike z neznanci, ki so želeli postati njihovi prijatelji, in težave zaradi zlorabe gesel in kraje osebnih podatkov ali identitete. Prav tako so navedli, da so bili deležni izsiljevanja za fotografije in da so se počutili neprijetno, ker so naleteli na posnetke spolne narave.

Ena izmed težav je, da starši preveč zaupajo filtrom ali pa jih ne znajo uporabljati. Ker filtri niso dovolj učinkoviti, se mladi še vedno srečujejo z neprimernimi vsebinami in drugimi tveganji. Čeprav je uporaba filtrov do neke mere primerna pri mlajših otrocih, pa pri najstnikih ni dovolj učinkovita, menijo raziskovalci. Več pozornosti je treba posvečati razvoju primernih odzivov v primeru srečanja z neprimernimi vsebinami in drugimi tveganji. Pomembno je, da se mladi lahko zaupajo svojim staršem in prijateljem, kadar se srečajo s težavami ali z neprimernimi vsebinami in se lahko z njimi odkrito pogovorijo, ne da bi bili deležni obsojanja.   

 

Vir: Safe.si, 23.3.2017

(Skupno 10 obiskov, 1 današnjih obiskov)