Podatki raziskave z naslovom »European fitness landscape for children and adolescents: updated reference values, fitness maps and country rankings based on nearly 8 million test results from 34 countries gathered by the FitBack network« kažejo, kako fit so danes otroci in mladostniki, stari od 6 do 18 let, v posameznih evropskih državah. Raziskava je nastala v koordinaciji raziskovalcev skupine SLOfit na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani in je bila pred kratkim objavljena v British Journal of Sports Medicine.

Namen raziskave je zagotavljati orodja za uporabo raziskovalcem in praktikom na področju športne vzgoje, športa in zdravja ter oblikovalcem politik po vsej Evropi za preučevanje trenutnih negativnih zdravstvenih trendov, učinkov sistemskih intervencij in nacionalnih politik za promocijo rednega gibanja ter zdravega življenjskega sloga pri otrocih na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni.

FitBack – interaktivna, večjezična in brezplačna spletna aplikacija za vrednotenje telesne zmogljivosti lahko korenito pripomore k pokoronskemu okrevanju otrok in mladostnikov v Evropi in po svetu.

Vir in več informacij: Univerza v Ljubljani, 26. 4. 2023

(Skupno 89 obiskov, 1 današnjih obiskov)