Ob praznovanju 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je Urad Vlade RS za komuniciranje ob strokovni pomoči fotoreporterjev Uroša Hočevarja in Mateja Leskovška pripravil fotografsko razstavo Moja, tvoja, naša Slovenija, ki jo je v sredo, 25. maja, na Krakovskem nasipu v Ljubljani odprl predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor.

Razstava je zasnovana kot kronološki sprehod skozi pomembne trenutke zgodovine samostojne Slovenije ter tako predstavlja podobe, ki so hote ali pa tudi nehote zaznamovale naše vsakdanje življenje v samostojni državi. Včasih je to politika, spet drugič šport, kultura… 20 let slovenske zgodovine. 20 dogodkov, zajetih v fotografskih podobah. Vsekakor premalo, da bi v njih zajeli vse, kar nas je spremljalo, navduševalo in navdajalo s ponosom v zadnjih 20-ih letih. Gotovo pa dovolj za kratek sprehod skozi dogajanje, ki so ga beležili fotoreporterji in ki je tako ali drugače zaznamovalo teh 20 let, ter potrjuje, da smo lahko upravičeno ponosni na prehojeno pot mlade države.

Med drugim bodo razstavljene fotografije: legendarna fotografija zastave na Triglavu Joca Žnidaršiča, fotografije plebiscita o samostojnosti, razglasitve samostojnosti na Trgu republike leta 1991, začetka 10-dnevne vojne, pogajanj na Brionih, sprejetja prve slovenske ustave, vstopa v EU in Nato, predsedovanja Svetu EU, fotografije največjih športnih dosežkov ter druge.

Na razstavi se s fotografijami predstavljajo Joco Žnidaršič, Igor Modic, Borut Krajnc, Aleš Fevžer, Matjaž Krivic, Uroš Hočevar, Matej Leskovšek, Diego A. Gomez, Nebojša Tejić, Tomi Lombar in drugi.

Razstava bo na Krakovskem nasipu na ogled do 25. avgusta 2011.

Vir: Vlada RS, 24. 5. 2011

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)