Na naslovu www.franček.si bodo osnovnošolci in srednješolci lahko izvedeli, kaj pomeni posamezna beseda, kako jo pregibamo, kako jo izgovorimo, v katerih frazemih jo najdemo, kdaj je bila v slovenščini prvič zapisana, od kod izvira in kako se uporablja v narečjih.

Kot njegov učitelj Fran se tudi Franček pri črpanju podatkov opira na slovarje za odrasle, kljub vsemu pa skuša uporabnikom postreči s starosti prilagojenimi slovarskimi ubeseditvami: prva raven je namenjena šolarjem od 1. do 5. razreda, druga šolarjem od 6. do 9. in tretja srednješolcem.

Franček je povezan s šolskima slovnicama dr. Kozma Ahačiča za osnovne in srednje šole, dodan pa jima je tudi povsem nov sodobni opis družbenih in besedilnih zvrsti slovenskega jezika, ki upošteva tudi prehod slovenščine v digitalno dobo.

Pri nastajanju portala Franček in vseh njegovih dodatkov so sodelovali podjetje Amebis, d. o. o., iz Kamnika, vzgojno-izobraževalni zavodi in učitelji ter številne specialistke za didaktiko slovenskega jezika, sofinancirali pa sta ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vir in več informacij: ZRC SAZU, 10. 9. 2021

(Skupno 50 obiskov, 1 današnjih obiskov)