Evropska komisija je na svoji spletni strani nedavno objavila novico, da je končala kazenski postopek proti Franciji glede metod zaposlovanja »učiteljev migrantov« – tj. učiteljev iz drugih držav članic. Ob tem je pozdravila odločitev francoske oblasti o neposrednem zaposlovanju tujih učiteljev, ki so si pridobili poklicno kvalifikacijo za poučevanje in delovne izkušnje v drugi državi članici. Tako si je Francija zagotovila več kandidatov za učitelje na delovnih mestih v javnem šolstvu. Pred tem je namreč veljalo, da so morali vsi iz drugih držav članic, ki so se želeli zaposliti v javnem šolstvu in tudi na drugih delovnih mestih v javnem sektorju, opraviti celostno dodatno poklicno usposabljanje.

Postopek o ugotavljanju kršitev proti Franciji je bil zaključen tudi na podlagi predhodnega odločanja Sodišča Evropskih skupnosti leta 2003 o pogojih usposabljanja za delovna mesta na specifičnih področjih v javnem sektorju. V tem primeru je omenjeno sodišče presodilo, da delavcem »od drugod«, ki so končali šolanje in dobili poklicno izobrazbo v drugi državi članici Evropske unije, ni treba opravljati dodatnega celostnega poklicnega usposabljanja, upoštevajoč, da so se usposabljali in pridobivali delovne izkušnje v svoji matični državi. Sodišče je razsodilo, da morajo države članice EU namesto tega, da od delavcev iz drugih držav zahtevajo tovrstno poklicno usposabljanje, zagotoviti različne metode zaposlovanja.

Francoska oblast je sprejela pravila, skladno s katerimi bodo lahko delodajalci za dostop do delovnih mest v javnem sektorju na splošno organizirali za »delavce migrante«, ki so se za svoj poklic usposobili v svoji državi in pridobili na tem področju tudi delovne izkušnje, t. i. notranja preverjanja in usposabljanja. Ker je Francija ob tem sprejela tudi potrebne upravne postopke o neposrednem zaposlovanju učiteljev, ki so pridobili popolno kvalifikacijo za opravljanje pedagoškega poklica v drugi državi članici EU, se je Komisija odločila, da bo postopek proti tej evropski državi zaključila.

Vir: SVIZ 22. 10. 2010, Evropska komisija 30. 09. 2010

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)