Naročnike po zakonu o javnem naročanju opozarjamo na novo vrsto goljufije. Po končanem postopku javnega naročanja in izbiri izvajalca, ki se nahaja v tujini, kontaktno osebo naročnika po telefonu in elektronski pošti kontaktira oseba, ki se predstavi kot zastopnik izbranega izvajalca. Pod pretvezo napake v računalniškem sistemu želijo sogovornika prepričati, da jim pošlje kopijo pogodbe in prejetih računov. Hkrati tudi sporočijo, da želijo v pogodbi spremeniti številko bančnega računa.

Goljufi podatke o kontaktni osebi naročnika ter izbranega izvajalca najverjetneje pridobijo na slovenskem ali evropskem  portalu javnih naročil. Tu lahko pridobijo tudi podatke o številki, predmetu in drugih podatkih naročila.

Primer lažnega sporočila izbranega ponudnika:

Lažno sporočilo se lahko identificira po spremenjenih kontaktnih podatkih – el. naslov, tel. št., včasih pa tudi po spremenjenem logotipu podjetja.

V primeru neobičajnih zahtev s strani izvajalca naročnikom svetujemo, da navedbe obvezno preverijo preko že vzpostavljenih in znanih kontaktnih naslovov, lažna sporočila pa posredujejo na SI-CERT na el. naslov cert@cert.si. Vsako spremembo bančnega računa naj obvezno dodatno preverijo, če je le možno preko uradnega registra podjetij.

Vir: SI-CERT, 31. 1. 2018

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)