Na gradu Fužine je bilo 7. oktobra odprtje mednarodne prireditve BIO: bienale industrijskega oblikovanja. Na prireditvi je udeležence z nagovorom pozdravil tudi minister Gregor Golobič.

Kakovost, izvirnost in inovativnost so vrednote, ki morajo biti postavljene na prvo mesto ne samo na področju industrijskega oblikovanja, temveč predstavljajo vodila razvoja sodobne družbe, če želi biti ustvarjalna, je poudaril minister. Pri tem je poudaril pomen treh T-jev: talentov, tehnologij in tolerance za sodobno družbo. »Če se v današnjem času sprašujemo o tem, kako prepoznati, privabiti, razviti in zadržati talente, pa tudi kako izkoristiti potenciale sodobnih tehnologij, pa se zdi, da se nam bo v prihodnjih bolj mrakobnih letih izostrilo vprašanje tolerance, strpnosti do izstopajočih, drugačnih, nadpovprečnih, – ljudi, kultur, pameti-, do vseh nezazibanih v neznosno in agresivno lahkost vse težavnejšega bivanja.«

Poudaril je, da se v kriznih časih ne gre zadovoljiti z resignacijo in apatijo. S tem v mislih je letos jeseni MVZT sprožilo javno razpravo o dveh strateških dokumentih s skupnim imenovalcem Drzna Slovenija-družba znanja. Nacionalna programa s področja visokega šolstva ter znanosti in inovacij 2011-2020 gradita na ustvarjalnih zmožnostih ljudi in znanju, kar predstavlja ključen vir Slovenije prihodnosti, je prepričan minister Gregor Golobič. »V obeh startegijah nakazujemo vrsto vzvodov, ki bodo pokrili celoten raziskovalno-inovacijski proces, od izuma do trga.« Novost, ki jo prinaša nova strategija, je na odprtju mednarodne prireditve BIO dejal minister Golobič, je v sistemskem pristopu, ki netehnološke inovacije postavlja ob bok tehnološkim, in z vrsto ukrepov spodbuja tudi razvoj zmogljivosti – od tehnoloških ih dizajn centrov ter odprtih laboratorijev pa do promocije znanosti, kreativnih industrij in inovativnosti tako v izobraževanju kot tudi v družbi nasploh. Zavedamo se namreč, da nanotehnološke inovacije, med katerimi zaseda dizajn pomembno mesto, nujno potrebujemo tako v veliki industriji kot v srednjih in malih podjetjih pa nič manj v obrtnih delavnicah, je poudaril minister.

Vir: MVZT, 8. 10. 2010

(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)