Mnoge računalniške ali video igre tudi zaradi svoje nasilne narave vzbujajo skrb. Razmišljanje, da se zaradi (predvsem nasilnih) računalniških iger mladi izolirajo in začnejo soočati s številnimi razvojnimi težavami, je pogosto. A švedski raziskovalci so ugotovili, da mladi zaradi računalniških iger ne sklepajo nič manj prijateljstev in njihovo družabno življenje ni nič slabše.

Nova švedska raziskava se je posvetila povezavi med računalniškimi igrami in družabnim življenjem mladih igralcev teh iger. Poslali so vprašalnike švedskim dijakom starosti od 17 do 19 let ter jih spremljali skozi celo šolsko leto, prav tako pa so se z desetimi dijaki poglobljeno pogovorili o njihovih igralnih navadah ter vplivu iger na družabno življenje.

Od 115 študentov, ki so sodelovali, jih je kar 80 % izjavilo, da igrajo računalniške igre, 43 % pa jih je dejalo, da igrajo dnevno ali večkrat na dan. Ugotovili so, da mladi, ki igrajo veliko računalniških iger, nimajo slabšega družabnega življenja v primerjavi s tistimi, ki ne igrajo. Med tistimi, ki so igrali veliko in tistimi, ki so igrali malo, ni bilo nobene razlike, saj so si dijaki iz obeh skupin že v prvem letniku v srednji šoli ustvarili približno enako število prijateljev. Igre imajo lahko celo pozitiven vpliv na sklepanje prijateljstev, saj se mnogi med seboj povežejo zaradi skupnega zanimanja za računalniške ali video igre.

Vir: Safe.si, 19.4.2018 in ScienceNordic, 21.3.2018

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)