V spletni rubriki InfO-mozaika (http://www.acs.si/InfO-mozaik) je objaviljen zanimiv prispevek o izobrazbeni strukturi delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji, avtorice mag. Tanje Čelebič iz UMAR-ja.

Izobrazbena struktura delovno aktivnega prebivalstva (starih 25-64 let) se v Sloveniji izboljšuje. Nizek delež nizko izobraženih (osnovnošolska izobrazba ali manj) in visok delež srednješolsko izobraženih sta povezana predvsem z visoko vključenostjo mladih in odraslih v srednješolsko izobraževanje, visok pa je tudi delež vključenih v terciarno izobraževanje. Izboljšanje izobrazbene strukture delovno aktivnega prebivalstva je povezano tudi z demografskim učinkom in odhodom starejših, manj izobraženih skupin prebivalstva v pokoj ter prehajanjem mlajših, bolje izobraženih, v zaposlitev.

Kljub relativno dobri izobrazbeni strukturi delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji, pa so opazne razlike glede na spol, starost, dejavnost in poklicno strukturo prebivalstva. 

Vsebina celotnega prispevka je dostopna na spletni strani http://arhiv.acs.si/InfO-mozaik/2016/77.pdf, vabljeni pa tudi k branju drugih prispevkov v InfO-mozaiku.

Vir: ACS, 4. 8. 2016

(Skupno 10 obiskov, 1 današnjih obiskov)