V Evropski uniji živi okoli 12 milijonov Romov. Gre za največjo evropsko etnično manjšino, ki je podvržena diskriminaciji na področju izobraževanja in zaposlovanja, z velikimi težavami se Romi soočajo tudi pri pridobivanju stanovanj in dostopu do zdravstvenih storitev. “Romi so državljani EU kot vsi drugi,” je na predstavitvi mnenj o integraciji Romov dejala madžarska poslanka Kinga Göncz (S&D).

V odboru Parlamenta za državljanske pravice, ki je nedavno sprejel poročilo o evropski strategiji vključevanja Romov (spisala ga je madžarska konservativka Lívia Járóka), je 30. novembra in 1. decembra potekala izmenjava mnenj o tej problematiki.

Predstavnik Madžarske, ki bo po novem letu prevzela predsedovanje EU, Zoltán Balog je pojasnil, da bo vključevanje Romov v družbo ena izmed prednostnih nalog madžarskega predsedstva.

Zaposlovanje in izobraževanje v središču

Po mnenju sodelujočih v razpravi bi bilo vključevanje Romov mogoče pospešiti predvsem z osredotočanjem na zaposlovanje in izobraževanje. “Revščina se pri Romih prenaša iz generacije v generacijo, zaposlenost pa lahko povečamo z boljšim izobraževanjem,” je menil evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve László Andor.

Poslanka Járóka je dodala, da gre pri tem za dolgoročno naložbo. V obdobju med 20 in 30 leti se bolj splača vložiti v vključitev Romov v družbo kot pa pustiti njihov družbeni in gospodarski položaj nespremenjen, je bila prepričana poslanka.

Vir in več: Evropski parlament, 2. 12. 2010

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)