Na spletni strani CEPS-a je objavljena povezava na drugo poročilo podjetja Higher Education Strategy Associates (HESA), ki nudi podporo prizadevanjem univerz in visokošolskih ustanov za doseganju konkurenčnega položaja na trgu izobraževanja, in sicer v smislu kakovosti. Svojim strankam zagotovijo široko paleto informacijskih, analitičnih, evalvacijskih in svetovalnih storitev.

Internacionalizacija v visokem šolstvu v Kanadi, tj. mobilnost študentov, je dinamičen proces, ki vključuje tako mobilnost študentov, ki odpotujejo v tujino na izmenjavo (out-bound) in mobilnost študentov iz tujine, ki pridejo študirati v Kanado (in-bound). Univerze si želijo izboljšati izobraževalne izkušnje študentov. Počasi ugotavljajo, da lahko tuji študenti pomembno izboljšajo prihodek. Ne samo, da plačujejo višje šolnine, tuji študenti v manj gosto naseljenih regijah predstavljajo »branik« pred demografsko pogojenim zmanjšanim vpisom.

V poročilu so zajeta razmišljanja tistih, ki so upravičenci internacionalizacije in tudi njeni financerji, tj. študentov. Kako razumejo pojem internacionalizacija in kakšne koristi oziroma slabosti vidijo? Ali bi bili pripravljeni podpreti internacionalizacijo z neposrednimi plačili, če stroški ne bi bili zakriti znotraj drugih pristojbin?

Preberite poročilo Internationalization at Canadian Universities: Are Students Seeing the Value? (pdf)

Vir CEPS, 20. 1. 2011

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)