Eden od potencialnih projektov, ki ga je na sestanku strokovnega sveta Inovacijsko razvojnega inštituta UL (IRI UL) predlagal rektor UL, prof. dr. Stanislav Pejovnik, je »Energetsko varčna UL«. Iniciativa je izrazito interdisciplinarna, zahteva vključevanje večjega števila ekspertov iz UL in drugod, IRI UL pa je primerno okolje za pripravo vseh potrebnih analiz in pred-investicijskih elaboratov.

Univerza v Ljubljani bi bila model za energetsko varčno okolje – gre za celovito varčevanje na področju energije, vode in odpadkov. Širši namen je oblikovati čisto, sonaravno visokotehnološko okolje, kjer bi se na področju varčne rabe energije, obnovljivih virov energije, trajnostnih sistemov in mobilnosti povezovali različni akterji, izobraževali obiskovalci, se ozaveščali ter razvijali nove možne rabe tovrstnih tehnologij.

Za začetek je treba izdelati energetsko bilanco članic univerze, le ta pa je osnova za investicijske elaborate in nadaljnje investicije. Na UL je kar nekaj strokovnjakov, ki se ukvarjajo s posameznimi problemi na tem področju, vendar je treba projekt zastaviti bistveno širše z vključevanjem tudi zunanjih sodelavcev in investitorjev. Podpora, potrebna za izdelavo študij, se bo pridobila iz iniciative EIB (npr. ELENA).

Vir: IRI UL, januar 2011

(Skupno 27 obiskov, 1 današnjih obiskov)