Delegacija Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in APEK se je na povabilo Mednarodne telekomunikacijske zveze ITU v Ženevi udeležila multilateralnega sestanka med Italijo in njenimi sosednjimi državami o reševanju problematike škodljivih radijskih motenj. Sestanka na sedežu ITU 19. in 20. 5. so se udeležili predstavniki Italije, Albanije, Alžirije, Malte, Monaka, Francije, Švice, Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, San Marina in Vatikana. Francois Rancy, direktor Radiokomunikacijskega biroja ITU je sklical sestanek po dolgoletnih neuspešnih prizadevanjih posameznih držav, da bi z bilateralnimi usklajevanji z Italijo našle dolgoročno rešitev pravične in sorazmerne uporabe radijskega spektra, v skladu z mednarodnimi sporazumi. Za organizacijo sestanka se je z vrsto stikov s predstavniki ITU prizadevala tudi Republika Slovenija.

“Sestanek s Francoisom Rancijem je potrdil naše prepričanje, da je ob bilateralnih pogovorih sodelovanje in posvetovanje z ITU ključnega pomena. Gospod Rancy je poudaril, da je posredniška vloga v ITU ozadju, primarnega pomena je namreč spoštovanje mednarodnih sporazumov, kot je GE 06 za področje digitalnega prizemnega televizijskega oddajanja, s strani vseh podpisnic. Veseli me, da lahko poročam o delnem uspehu četrtkovih pogovorov z ministrom Romanijem, saj smo v petek popoldan prejeli sporočilo italijanskega veleposlaništva, da so po posredovanju ministra izginile motnje na kanalu 31.” je po sestanku v Ženevi poudaril Györkös.

 
Republika Slovenija že tri desetletja ugotavlja, da Republika Italija ne spoštuje mednarodnih sporazumov, ki urejajo uporabo radiofrekvenčnega spektra za radiodifuzijo na obmejnih področjih. Uradni organi Republike Italije radijskim in televizijskim postajam tako dovoljujejo uporabo frekvenc, ki so bile z mednarodnimi sporazumi GE 84 in GE 06 dodeljene Republiki Sloveniji. Pri tem ne upoštevajo usklajevalnih postopkov, temveč enostransko dodeljujejo vse razpoložljive frekvence tega dela radijskega spektra. Ob prehodu v digitalno radiodifuzijo, konec 2010, je to početje pripeljalo do tako močnega škodljivega motenja, da je ob zahodni državni meji sprejemanje slovenskih televizijskih programov na frekvencah, ki so bile z mednarodnimi sporazumi dodeljene Republiki Sloveniji, zelo moteno ali celo onemogočeno. S tem se Republiki Sloveniji povzročata gospodarska in družbena škoda, hkrati pa je otežen nadaljnji razvoj elektronskih komunikacij.

Ob delovnem sestanku se je državni sekretar dr. József Györkös ločeno sestal z g. Francoisom Rancyjem. Poudaril je pomen, ki ga Slovenija pripisuje sodelovanju ITU za rešitev problematike, hkrati pa zagotovil pripravljenost slovenske strani za nadaljevanje bilateralnih pogovorov z italijansko stranjo.

Več na MVZT, 23. 5. 2011

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)