Javne razprave o osnutku NPVŠ 2011-2020 so se v dneh od 4. do 6. oktobra nadaljevale s Sindikatom vzgoje in izobraževanja, s članicami in člani Sveta za visoko šolstvo, s predstavniki zasebnih visokošolskih zavodov ter s Skupnostjo višjih strokovnih šol, objavljajo na MVZT.

Na razpravi s sindikati s področja visokega šolstva so udeleženci razpravljali predvsem o spremembah, ki jih osnutek NPVŠ predlaga na področju zaposlenih in njihovega statusa. Razpravljalo se je o:

  • (diskriminaciji) zaposlenih v visokem šolstvu,
  • upravljanju univerz ter urejenost v področni zakonodaji,
  • izstop iz sistema javnih uslužbencev, varnost zaposlitve in možne zlorabe,
  • enakopravni obravnavi izvajalcev visokošolske dejavnosti ter vlogi zasebnih visokošolskih institucij,
  • financiranju zasebnih visokošolskih institucij …

Razprava s Skupnostjo višjih strokovnih šol je pokazala, da osnutek NPVŠ 2011-2020 v celoti podpirajo. Še posebej pozitivno so ocenili binarnost, avtonomijo, diverzifikacijo ter mednarodno odprtost. Pri binarnosti so udeleženci posveta poudarili nujno ločenost visokega strokovnega šolstva od univerzitetnega okolja. Obenem pa podprli umeščenost višjega strokovnega šolstva v terciarno izobraževanje, pri čemer je potrebno v NPVŠ to še bolj definirati, so prepričani. O osnutku NPVŠ 2011-2020 so 6. oktobra razpravljali tudi članice in člani Sveta Vlade RS za visoko šolstvo.

Vir: MVZT, 7. 10. 2010

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)