Na spletišču sindikata SVIZ je z dne 26. 6. 2014 objavljena novica o tem, da so študenti z javnim pismom 26. junija 2014 opozorili rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivana Svetlika in ministra za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, dr. Jerneja Pikala, da še ni razpisan mehanizem za sofinanciranje doktorskega študija. Pozvali so, naj pristojni na Univerzi v Ljubljani in na šolskem ministrstvu uredijo pogoje in sredstva za sofinanciranje doktorskega študija za generacijo doktorskih študentov, ki so doktorski študij začeli v letu 2013, ob tem pa zagotovijo stabilno in sistemsko urejeno financiranje tudi za prihodnje generacije.

V pismu, ki so ga pripravili v študentskih svetih ljubljanske Filozofske fakultete in Fakultete za družbene vede opozarjajo, da Republika Slovenija kljub drugačnim programskim usmeritvam po izteku t. i. inovativne sheme trenutno nima nikakršnega sistema sofinanciranja doktorskega študija ter da vpeljava le-tega po za zdaj dostopnih podatkih ni predvidena niti v bližnji prihodnosti.

Generacije doktorskih študentov so lahko v letih 2010, 2011 in 2012 sredstva za kritje stroškov doktorskega študija pridobile preko Inovativne sheme za sofinanciranje doktorskega študija, ki jo je delno financirala EU iz Evropskega socialnega sklada, pojasnjujejo. Pred tem se je po njihovih navedbah sofinanciranje doktorskega študija med drugim urejalo tudi z uredbo o sofinanciranju doktorskega študija in javnimi razpisi za sofinanciranje podiplomskega študija v posameznem študijskem letu.

V tem študijskem letu glede na pretekla leta še ni bilo razpisanega primerljivega mehanizma za sofinanciranje doktorskega študija, poudarjajo. Ob odsotnosti mest za mlade raziskovalce, ki predstavljajo glavni način financiranja doktorskega študija zlasti na naravoslovno-tehničnih fakultetah, je finančno breme po njihovem opozorilu preloženo izključno na študente.

 

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)