Na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru je potekal izobraževalni posvet z naslovom Vrstniško nadlegovanje in trpinčenje mladostnikov z oviranostmi.

Raziskovalci Fakultete za varnostne vede UM so izvedli raziskavo o nadlegovanju in trpinčenju mladostnikov z oviranostmi oz. invalidnostjo, ki so vključeni v redni izobraževalni program (inkluzija). Gre za prvo tovrstno raziskavo v Sloveniji, ki podaja vpogled v odnose med vrstniki, njihovo percepcijo in občutke ter osvetli odzive in ukrepanja učiteljev in šol. Posvet je osvetlil širši pogled na to tematiko, na osnovi empiričnih podatkov kvalitativne raziskave v Sloveniji (maj–september 2022) in pregleda raziskav v tujini pa so bile predstavljene glavne značilnosti tega pojava in podana priporočila za delo.

Udeleženke in udeleženci so zaključili, da je šolanje v varnem, spodbudnem in inkluzivnem učnem okolju civilizacijski standard, ki ga morajo vsi vključeni ohranjati in zagotavljati. Takšne raziskave pa so nujno potrebne za razumevanje razmer in odnosov v šolskem okolju.

Vir: MIZŠ, 16. 12. 2022 in FVV UM, december 2022

(Skupno 31 obiskov, 1 današnjih obiskov)