Osrednja tema je pomen socialnega napredovanja na poti k odličnosti. Direktor Cedefopa James Alleja je na delavnici v skupini Coimbra v Bruslju 24. januarja govoril o pomenu poklicnega in višjega izobraževanja v vseživljenjskem učenju na evropski ravni. Izhajal je iz stališča, da se morajo ugledne evropske univerze približati trgu dela. Skupina Coimbra je namreč mreža številnih uglednih evropskih izobraževalnih ustanov.

Cedefop je 29. januarja v Estoniji začel pregled upravljanja z veščinami. Država se je prijavila k preverjanju, saj želi nadalje razvijati sistem OSKA.

Bolgarija je v začetku predsedovanja Svetu EU izpostavila pomen spretnosti za prihodnost. Mednje štejejo enotni digitalni trg, dostop do inovacij, povezavo med izobraževanjem in zahtevami prihodnjega trga dela na podlagi tehnološkega razvoja.

20. decembra je strokovna sodelavka Cedefopa Anastasia Pouliou na dogodku grške Nacionalne organizacije za potrjevanje kvalifikacij in poklicnega vodenja (EOPPEP) vodila pogovor o razvoju poklicnih kvalifikacij v Evropi. Predstavila je tudi Priročnik o učnih izidih.

Izšla je Cedefopova publikacija Skillset and match, ki poudarja veščine, pomembne za delo. Dobite jo tudi v Knjižnici Andragoškega centra Slovenije.

Cedefop vabi na delavnico o poklicnem izobraževanju v 21. stoletju, ki bo 20. februarja v Solunu v Grčiji, in napoveduje delavnico o metodah in izkušnjah pri preverjanju spretnosti, ki bo junija.

Več Cedefopovih novičk preberite tukaj.

Vir: ACS, 12. 2. 2018

(Skupno 34 obiskov, 1 današnjih obiskov)