Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je 5. 9. 2017 uradno objavila publikacijo Ekonomski pregled Slovenije 2017 (Economic Survey of Slovenia 2017).

Strokovnjaki OECD so se v pregledu 2017 osredotočili na dejavnike, ki spodbujajo gospodarsko okrevanje, politike za povečevanja prihodkov in zagotavljanje vključujoče rasti.

Na področju izobraževanja so preučevali pomen razvijanja znanj in spretnosti za izboljševanje življenjskega standarda in vlaganj v Sloveniji. Izpostavljeni so segmenti srednješolskega izobraževanja, še posebej poklicnega in strokovnega srednješolskega izobraževanja, izobraževanja odraslih in visokošolskega izobraževanja. Po priporočilih OECD bi morali v Sloveniji pozornost posvetiti predvsem splošnim znanjem dijakov, obsegu praktičnega usposabljanja v programih strokovnega srednješolskega izobraževanja, oceni prednosti strokovnega srednješolskega izobraževanja glede na splošno, odraslim v izobraževanju, kakovosti in dostopnosti visokošolskega izobraževanja, vključno z ‘uravnavanjem’ šolnin in študijskih pomoči. Zanimiv je tudi nasvet o dodatnem spodbujanju mednarodne mobilnosti v poklicnem izobraževanju in usposabljanju, še posebej v države, ki predstavljajo pomemben vir tujih neposrednih vlaganj.

Poročilo sta na tiskovni konferenci Ministrstva za finance v Ljubljani predstavila ministrica mag. Mateja Vraničar Erman in generalni sekretar OECD José Ángel Gurría.

Poročilo, povzetek in predstavitev (v angleščini) so na voljo na spletni strani OECD.

 

Vir: ACS, 6. 9. 2017

(Skupno 32 obiskov, 1 današnjih obiskov)