V začetku leta 2020, natančneje z 1. januarjem 2020, je Združeno kraljestvo (ZK) zapustilo Evropsko unijo (EU). Takrat se je pričelo t.i. prehodno obdobje, ki je v praksi pomenilo nadaljevanje vseh aktivnosti, kot če bi ZK ostalo država članica EU.

24. decembra 2020 sta EU in ZK po dolgih in zahtevnih pogajanjih dosegla dogovor o prihodnjih odnosih in trgovini med EU in ZK (v nadaljevanju Sporazum).

Dosežen dogovor je prinesel novosti tudi glede sodelovanja ZK v nekaterih programih EU. ZK tako ne bo več sodelovalo v programu Erasmus+, enem uspešnejših programov EU, ki omogoča študij, usposabljanje in pridobitev delovnih izkušenj v tujini. Za slovenske študente to pomeni, da znotraj tega programa ne bodo mogli več na izmenjavo na katero od univerz v ZK in enako velja za študente ZK glede študijske izmenjave na univerzah v RS. ZK je napovedalo ustanovitev lastne sheme za mobilnost študentov in pridobivanje delovnih izkušenj, ki so jo poimenovali po angleškem matematiku Turingu.

Bo pa ZK še naprej sodelovalo v EU programu za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa. Izmenjava informacij in sodelovanje na področju znanosti, raziskav in inovacij je ključnega pomena, o čemer jasno priča tudi trenutno obdobje pandemije in težko pričakovanega cepiva proti covidu-19.

Vir in več informacij: MIZŠ, 1. 1. 2021

(Skupno 34 obiskov, 1 današnjih obiskov)