Ministrstvo za kulturo je v okviru javne obravnave osnutka Nacionalnega programa za kulturo 2014-2017 pripravilo razpravo na temo filma in avdiovizualne dejavnosti.

Minister za kulturo dr. Uroš Grilc je poudaril pomen iskanja konkretnih rešitev in konsenza na avdiovizualnem področju, tudi v smeri konkretnega dogovora o tem, kako bo v prihodnje deloval sistem financiranja na področju filma v okviru proračunov. Minister je izpostavil tudi, da ima slovenski film bistveno večji potencial gledanosti, kot ga dosega. V letu 2012 je bilo po podatkih slovenskih distributerjev v kinematografski distribuciji na celotnem ozemlju Slovenije prikazanih 398 filmov, od tega je 187 ameriških (njihova povprečna gledanost je bila 10.678 gledalcev), 189 evropskih in filmov kinematografij tretjih držav (povprečna gledanost 2692 gledalcev) in 22 slovenskih filmov, vključno s starejšimi filmi, koprodukcijami in avdiovizualnimi projekti (povprečna gledanost 6012 gledalcev, vključeni so tako filmi, sofinancirani z javnimi sredstvi, kot filmi, ki so nastali brez državne podpore). Vseh kino gledalcev je bilo 2.637.830.

Minister je v razpravi tudi napovedal nujne spremembe zakona o Slovenskem filmskem centru, javni agenciji Republike Slovenije, v katerem bo med drugim črtana določba Zakona za uravnoteženje javnih financ, ki omejuje zaposlovanje na centru, kot je bilo to narejeno v primeru nujnih spremembe Zakona o Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije. Predlog nujnih sprememb zakona bo podan v javno razpravo predvidoma v začetku jeseni.

Vir: MK, 17. 7. 2013
Preberite tudi: Odzivi v javni razpravi o osnutku Nacionalnega programa za kulturo 2014-2017, 12. 7. 2013

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)