Ministrstvo za kulturo je v okviru javne obravnave osnutka Zakona o knjigi pripravilo javno razpravo. Minister za kulturo dr. Uroš Grilc je uvodoma predstavil ključne pripombe, ki so prispele na osnutek Zakona o knjigi in njihovo morebitno vključitev v popravljen osnutek. V nadaljevanju so svoje mnenje glede osnutka zakona predstavili: Zdravko Kafol, direktor Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev, Branimir Nešović, direktor Založbe Modrijan in Ingrid Celestina, predsednica Društva slovenskih knjigotržcev. Sledila je široka razprava v kateri so predstavniki založnikov, knjigotržcev in avtorjev predstavili izzive s katerimi se sooča knjižni trg v Sloveniji ter predloge za spremembo osnutka zakona.

Glede na zaključke razprave bo ministrstvo preverilo in po potrebi ponovno določilo definicijo knjige in ustreznost navedbe ISBN-ja (mednarodne standardne knjižne številke). Ministrstvo bo preučilo ali je smiselneje, da avtorji prijavljajo izdane knjige Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije ali Narodni in univerzitetni knjižnici po določbah zakona, ki ureja obvezni izvod publikacij. Ministrstvo za kulturo bo ponovno preverilo tudi prag glede nakupov na letni ravni, ki ga osnutek zakona določa za knjižne klube in časovni prag za izjeme pri slabše prodajanih knjigah, pri katerih določila o enotni ceni knjige ne bodo veljala.

Morebitne nadaljnje cenjene odzive in predloge na predlagani osnutek lahko posredujete do 16. septembra 2013 na elektronski naslov: gp.mk(at)gov.si.

Vir: MK, 9. 9. 2013

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)