Na spletni strani Univerze v Ljubljani je objavljeno besedilo javnih vprašanj ministru za znanost, izobraževanje, kulturo in šport, dr. Žigi Turku:

“DZ RS je za proračun 2013 sprejel amandma, ki namenja visokemu šolstvu dodatnih 16 mio €. V javnosti ste po sprejetju tega amandmaja večkrat  nakazali, da nameravate  ta dodatna sredstva  porabljati po lastni presoji in ne za visoko šolstvo (zadnjič je to bilo 19. dec 2012 na seji Sveta za znanost in tehnologijo).

Sprašujemo: Ali boste upoštevali sklep DZ RS in namenili celotnih dodatnih 16 mio € za izvedbo študijskih programov visokega  šolstva v RS?

Iz MIZKŠ smo po elektronski pošti 21. decembra popoldne prejeli dopis s podpisom gospe mag. Ede Okretič Salmič. V pismu MIZKŠ predpisuje univerzam, kako naj popravijo razpis za vpis v programe visokega šolstva za študijsko leto 2013/2014. Razpise za vpis so sprejeli senati univerz. V pismu  ZAHTEVATE – citiramo (dobesedni citat):

“Pozivamo vas zato, da nam posredujete nove sklepe o razpisu mest za leto 2013/14, ki bodo pri rednem študiju upoštevali naslednje usmeritve:

  1. število mest na študijskih programih s področja 2 – humanistike in umetnosti je treba zmanjšati za 20% glede na leto 2012/13, pri čemer je poudarek na humanistiki;
  2. število mest na študijskih programih s področja 3 – družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved je treba zmanjšati za 20 % glede na leto 2012/13;
  3. število mest na študijskih programih s področja 4 –naravoslovja, matematike in računalništva je treba ohraniti na ravni leta 2012/13;
  4. število mest na študijskih programih s področja 5 – tehnike, proizvodnih tehnologij in gradbeništva je treba ohraniti na ravni leta 2012/13;
  5. število mest na študijskih programih s področja 7 – zdravstva in sociale je treba ohraniti na ravni leta 2012/13.”

Pismo pa zaključuje naslednje navodilo (dobesedni citat):

“Prosimo, da nam odgovore posredujete čim prej, pri čemer jih mora ministrstvo prejeti najkasneje do torka 8. januarja 2013. V nasprotnem primeru bo ministrstvo, ob upoštevanju zgoraj navedenih usmeritev, Vladi RS predlagalo spremembo mest po svoji presoji.”

Sprašujemo:  Vsi roki za pripravo razpisa za vpis so potekli. Razpis so sprejeli senati univerz, ki ga brez resne analize ne morejo spreminjati. Tudi in predvsem zaradi tega, ker bi spreminjanje zaradi nedomišljenega zunanjega posega dejansko za univerze pomenilo akt samoodpovedovanja avtonomiji. Gospod minister, ali se zavedate, da vaša zahteva ni narejena na osnovi celovite analize (argumentov)  in nima zakonske podlage; je voluntaristična  in je v hudem nasprotju z avtonomijo univerze opredeljeno z ustavo RS? Želeli bi tudi vedeti, ali ste takšne zahteve  poslali zasebnim, koncesioniranim  visokošolskim zavodom?

Gospod minister, prosimo za javni odgovor.

Rektorji slovenskih javnih univerz (Stane Pejovnik, Danijel Rebolj, Dragan Marušič).”

Vir: UL, 23. 12. 2012

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)