Društvo informacijski center Legebitra vabi na javni forum: Prebijmo molk: Homofobija na naši šoli?, ki bo potekal 6. decembra med 16.20 – 19.30 uro v City hotelu, Dalmatinova ulica 15, 1000 Ljubljani.

Društvo je v letu 2011 izvajalo raziskavo z naslovom Homofobija na naši šoli?, ki je preučevala, kako šolski prostor obravnava vprašanje homoseksualnosti, dotika pa se tudi širšega vprašanja obravnave nasilja in diskriminacije v srednjih šolah v Sloveniji. Podatki v raziskavi kažejo, da na pomanjkljivo razpravo o homoseksualnosti in homofobiji najmočneje vpliva občutek nestrokovnosti in nesuverenosti posameznega učitelja o tem vprašanju, ter da bi učiteljem pri njihovem delu in boju proti vsem oblikam nasilja pomagala tudi konkretna strategija proti nasilju v šolah, ki bi eksplicitno vključevala ukrepe proti homofobiji.

V okviru javnega foruma “Prebijamo tišino!” zato želijo:

  • predstaviti najnovejše domače raziskave in druge strokovne informacije, ki prikazujejo položaj istospolno usmerjenih dijakov v šolskem sistemu ter podajo metode, ki učiteljem pomagajo pri vpeljavi razprave o homofobiji v svoje delo in
  • spodbuditi razpravo o trenutnih trendih, ki zadevajo diskurz o nenasilju v srednjih šolah in nasloviti vprašanje, kako v času ekonomske krize in vedno težjega položaja učiteljev zagotavljati, da bo šola varen in vključujoč prostor za vse, ki v tem okolju sobivajo.

Na forum se je treba predhodno prijaviti. Prijave zbirajo do ponedeljka, 3. 12. 2012 na e-naslov legebitra@siol.net. Dodatne informacije o projektu in rezultatih raziskave: Jasna Magić (legebitra@siol.net ali 01 430 51 44).

Vir: CNVOS

(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)