Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo objavlja Javni razpis za sofinanciranje vzpostavitve brezžičnih omrežij Eduroam v javnih raziskovalnih zavodih.

V petek, 13. avgusta 2010, je bil v Uradnem listu RS, št. 66, objavljen Javni razpis za sofinanciranje vzpostavitve brezžičnih omrežij Eduroam v javnih raziskovalnih zavodih. Razpis je namenjen je za vzpostavitev brezžičnih omrežij Eduroam in standardiziranih avtentikacijskih mehanizmov po merilih federacije ArnesAAI. Celotna vrednost sredstev bo okvirno 55.000,00 EUR, vključno z DDV.

Povezave:

V okviru razpisa bo ministrstvo financiralo tudi vzpostavitev vmesne infrastrukture, ki omogoča napredne mehanizme za oddaljen dostop do elektronskih virov in storitev. V Sloveniji infrastrukturo za dostop upravlja federacija ArnesAAI. Tudi to je mednarodni projekt v okviru katerega se uporabljajo poenotene tehnične rešitve in standardi. Tako bodo lahko slovenski raziskovalci lažje dostopali do tuje strokovne literature in različnih zaščitenih aplikacij ali na raziskovalnih ustanovah v Sloveniji in tujini kot so: spletne videokonference, programske rešitve za raziskovanje, razne baze znanj in drugih elektronskih virov.

Z vzpostavljanjem take informacijske infrastrukture se na svetovni ravni vzpostavlja enotni raziskovalni in izobraževalni e-prostor. Namen financiranja je, slovenski raziskovalni in izobraževalni skupnosti omogočiti enakopravno sodelovanje pri visokotehnoloških projektih ter boljši dostop od najnovejših znanstvenih spoznanj.

Vir: MVZT novica, 16. 8. 2010

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)